Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Több helyen megjelent a sajtóban, hogy magyar kutatók különböző gyógyszerhatóanyagokat mutattak ki a Dunában és a budapesti ivóvízben. A környezetünkben (a vízbe, a talajba, a levegőbe) egyre többféle kémiai anyag kerül, szinte bárhol vizsgálódunk, az analitikai módszerek fejlődésének is köszönhetően mindenütt találhatunk szerves mikroszennyezőket, kisebb-nagyobb mennyiségben.

A gyógyszermaradványok jellemzően szennyvíz közvetítésével kerülnek a felszíni vizekbe. Ezek egy része elkerülhetetlen: a gyógyszerek jellemzően nem bomlanak le teljes mértékben az emberi szervezetben, valamennyi a vizelettel vagy a széklettel kiürül és a szennyvízbe jut.

Azonban Magyarország ivóvízellátásának túlnyomó részét adó védett mélységi vizekbe ezek a szennyezőanyagok nem juthatnak el.

A Budapestet ellátó parti szűrésű kutak is a mikroszennyezők többségét nagy hatékonysággal távolítják el. Az ivóvízkezelés további lépései szintén csökkenthetik a maradványok koncentrációját. Az esetlegesen a csapig eljutó mennyiség rendkívül csekély (a gramm egy milliárdod része, vagy annál is kevesebb).

A Nemzeti Kiválósági Programban folyó “Tiszta ivóvíz” projektben az NNK konzorciumi partnereivel (a konzorciumvezető Ökológiai Kutatóközponttal, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, a Miskolci Egyetemmel és a Fővárosi Vízművekkel) közösen egyéb vízminőségi jellemzők mellett a gyógyszermaradványok mennyiségének változását is vizsgálja a Dunától a fogyasztói csapig. A kutatás kiterjed arra is, hogy különböző tényezők, mint a vízállás vagy a klimatikus viszonyok hogyan befolyásolják az egyes szennyezők előfordulását, illetve hogy ezek jelentenek-e kockázatot a fogyasztók egészségére. (https://tisztaivovizprogram.hu/)

A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján nagyon valószínűtlen, hogy az ivóvízben nyomokban található gyógyszerszármazékok káros egészséghatást eredményezzenek, mivel a mért koncentrációk messze elmaradnak a feltételezhetően bármilyen egészséghatást kiváltó értékektől.

A gyógyszerszármazékok ivóvízbe jutásának elkerülése érdekében a legfontosabb azonban ezen vegyületek vízi rendszerekbe kerülésének megelőzése (pl. tudatos gyógyszerhasználattal és megfelelő módon történő ártalmatlanítással).​

Nagymértékben segíthetne, ha a fel nem használt, lejárt gyógyszereket nem húznánk le a vécén, vagy dobnánk a szemétbe, hanem visszavinnénk a gyógyszertárba, ahol térítésmentesen átveszik, és megfelelően ártalmatlanítják.

 

Elérhetőségek

Név: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
Székhely: 1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.
Képviseletre jogosult: Dr. Müller Cecília Györgyi országos tisztifőorvos
Postafiók: 1437 Budapest, Pf. 777
Adószám: 15598787-2-43
Közösségi adószám: HU15598787
Bankszámlaszám: 10032000-00290438-00000000
IBAN: HU551003-2000-0029-0438-0000-0000
BIC (SWIFT) kód: HUSTHUHB

Vezetők elérhetőségei

 

Nemzetközi oltóközpont

Az oltóközpont elérhetősége ITT.

 

Vérvételi és Anonim HIV tanácsadás

További információk elérhetők ITT.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít