nnk emblema logo

nnk cim telefon

Gyakran ismételt kérdések a vastagbélszűrésről

Miért fontos a vastagbélszűrés?

Hazánkban a vastagbélrák a második leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganatos megbetegedés. Leginkább a 40. életév után jelentkezik, jellemzően 50 és 70 éves kor között a legmagasabb az előfordulási gyakorisága, utána fokozatosan csökkenni kezd.

Nagyon fontos tudnia, hogy a rosszindulatú vastagbéldaganatok lassan alakulnak ki és a kezdeti időszakukban többnyire nem járnak olyan tünetekkel, amit Ön észrevenne.

Ugyanakkor a vastagbél daganatai igen hatékonyan szűrhetők, s ez által meg is előzhetők! De mit is jelent pontosan a „szűrés” kifejezés?

A „szűrés” az a folyamat, amikor még nem is beszélünk igazán betegségről, viszont meg lehet állapítani, hogy Önnél fennáll-e olyan kezdeti állapot, ami még semmilyen panaszt vagy tünetet nem okoz – viszont rosszindulatú daganattá alakulhat.

Miért is fontos ez? A daganatos elváltozások a szervezetünk egészséges állapotából indulnak ki, majd a testünket érő környezeti hatások következtében alakulhatnak át rosszindulatú daganattá. Ez a folyamat éveket vehet igénybe és sokáig tünetmentes lehet. A panaszok gyakran későn észlelhetők, ekkor a betegség előrehaladott stádiumban lehet és gyakran halálossá válhat. A szűrés éppen abban tud segíteni, hogy még a kezdeti, tünetmentes időszakban felismerhető legyen, hogy Önnél található-e olyan elváltozás a vastagbélben, amely később súlyos problémákat okozhat.

A fentiek alapján érezhető, hogy minél korábban fedeznek fel egy elváltozást, annál nagyobb a teljes gyógyulás esélye.

Amint átvette az egységcsomagját, mihamarabb végezze el a mintavételt és adja postára azt!

Mi a vastagbélszűrés két alapvető lépése?

Az első lépés a székletvér vizsgálata. A székletben a vér több ok miatt is megjelenhet. Okozhatja többek között aranyérbetegség, a vastagbél gyulladása, de akár származhat a gyomorból vagy a szájüregből is (pl. fogínyvérzésből). A kisebb intenzitású vérzések szemmel nem látható elszíneződést okoznak a székletben, ennek kimutatására laboratóriumi módszerek szükségesek.

Szintén fontos annak ismerete, hogy mit nevezünk a szűrés során „negatív”, illetve „nem-negatív” leletnek. Egy lelet vagy eredmény akkor nem-negatív, amikor a keresett elváltozás megléte teljes mértékben bizonyítható vagy nem zárható ki annak hiánya. Negatív leletről pedig akkor beszélünk, amikor az elváltozás megléte az adott mintában kizárható.

Nem-negatív eredmény esetén az esetleges vérzés hátterének tisztázására, szükség van a második lépésre, azaz a vastagbél vizsgálatára (vastagbéltükrözés, más szóval kolonoszkópia). A vizsgálat során béltisztítást követően a vastagbél belső felszínét endoszkóppal nézik át.  Ha olyan eltérést találnak, ami a vastagbél szövetéből kitüremkedik (szövetkinövés, más néven polip), azt azonnal el is tudják távolítani, így az nem tud daganattá alakulni. A vizsgálat egyénileg eltérő módon okoz kellemetlenséget, ezért kérés esetén bódításban is el lehet végezni.

Hogyan történik a szűrés első lépése, a székletvér vizsgálata?

Ön a háziorvostól kapja meg a széklet mintavételhez szükséges eszközt, melynek segítségével a mintavételt otthonában el tudja végezni. Egymás utáni 2 alkalommal történő székletürítés után kell kis mennyiségű székletmintát vennie a szűrési csomagban található eszköz segítségével, majd a tartályba belehelyeznie azt.

A tartály mellé a már előre megcímzett borítékba az alábbiakat tegye bele:

 • a zárófüles tasakba helyezett, mintát tartalmazó tégelyeket;
 • a meghívólevélen jelzett, levágott részt a mintavétel dátumával kitöltve.

A csomagot mihamarabb postán, ablaknál kell feladnia.

Hogyan értesülhet a székletvér vizsgálat eredményéről?

A székletvértesztet és a székletminta értékelését speciális laboratóriumban végzik. A laboratórium az eredményeket a háziorvoshoz juttatja el, Ön pedig tőle tud érdeklődni az eredményről a csomag feladását követő körülbelül két héten belül.

Milyen eredményei lehetnek a székletvér vizsgálatnak?

 1. A negatív lelet azt jelenti, hogy a székletben rejtett vér nem volt kimutatható.
 2. A nem-negatív lelet azt jelenti, hogy a székletben rejtett vér volt kimutatható, ezért további vizsgálat szükséges a vérzés okának kiderítéséhez.

Fontos, hogy nem-negatív lelet esetén akkor is el kell végeztetni a vastagbéltükrözést, ha Ön semmilyen tünetet nem tapasztal, azaz nincsen panasza!  

 1. Az értékelhetetlen lelet azt jelenti, hogy az adott minta feldolgozása során valamilyen technikai hiba történt. Ebben az esetben háziorvosa biztosít Önnek újabb 2 mintavevő eszközt a székletminták újbóli levételéhez.

Hogyan történik az időpont foglalása a vastagbéltükrözést végző szakrendelésre?

A nem-negatív székletvérteszt eredménye esetén a háziorvosa segítségével telefonon vagy elektronikusan foglalhatnak időpontot a szűrő endoszkópos laborba, ahol elvégzik a vastagbéltükrözést. Fontos tudnia, hogy nem minden szolgáltató végezheti el a tisztázó vastagbéltükrözést. Előfordulhat, hogy lakóhelyétől távolabb kell ezért utaznia. A háziorvosától továbbá laboratóriumi vizsgálatra (vérvétel) és szükség esetén egyéb szakorvosi vizsgálatokra is kap beutalót, valamint a béltisztító készítmény (hashajtó) kiváltásához receptet. Kérjük, hogy az Önnek fenntartott időpontban jelenjen meg a szakrendelésen, vagy időpont módosítási igényét jelezze háziorvosának legalább 5 nappal a vizsgálat előtt.

Hány szabadnapra van szükség a vastagbéltükrözéshez?

A vizsgálatra előjegyzéskor érdemes figyelembe vennie, hogy általában két szabadnapra lesz szüksége: a vizsgálatot megelőző előkészítő napra (a kolonoszkópia időpontjától függően délután vagy a kora esti órákban kell elkezdeni a béltisztítást) és a vizsgálat napjára. Javasoljuk továbbá, hogy a következő napra vagy napokra se tervezzen nagyobb utazást, nehéz fizikai munkával járó tevékenységet különösen, ha a vizsgálat során beavatkozás is történik.

Szükséges laboratóriumi vizsgálat (vérvétel) a tükrözés előtt?

A tükrözés előtt két héten belül az arra kijelölt vérvételi helyen vérvizsgálatot kell elvégeztetnie. A szakrendelésen kizárólag ezzel az eredménnyel tudják a vizsgálatot elvégezni. 

Fontos, hogy a vérvizsgálat eredményét feltétlenül mutassa meg a háziorvosának, valamint vigye magával a vastagbéltükrözésre is.

Mit jelent a vastagbél előkészítése (béltisztítás) a vizsgálat előtt? Miért szükséges ez?

Annak érdekében, hogy a vizsgáló orvos pontosan áttekinthesse a bél belső felületét, fontos a megfelelő béltisztítás. Ehhez javasolt az étkezési előírások betartása, a béltisztításra alkalmas készítmény előírás szerinti használata (hashajtó), valamint előírt mennyiségű folyadék fogyasztása.

Melyek a béltisztításhoz használatos készítmények?

Háziorvosa vagy a gasztroenterológusa (a gyomor-bélrendszer betegségeivel foglalkozó belgyógyász szakorvos) az Ön általános állapotához és az esetlegesen előforduló betegségeihez igazítja a megfelelő béltisztító készítmény kiválasztását, amelyet receptre felír és Önnek a gyógyszertárban kell kiváltania azt.

Mely előírások betartása szükséges a vizsgálat előtti 4. naptól?

Fontos, hogy bizonyos gyógyszerek alkalmazását szüneteltetni kell vagy módosítani szükséges azok adagolását a vizsgálatot megelőzően. A részletekkel kapcsolatban érdeklődjön háziorvosánál.

Például:

 • Ha Ön szed vaspótló tablettát, hagyja abba annak alkalmazását.
 • Ha Ön vérhígító hatású készítményt használ (pl.: warfarin, kumarol (Syncumar), acetilszalicilát (pl.: Astrix, Aspirin protect), nem szteroid típusú fájdalomcsillapítók (pl.: Cataflam, Flector), clopidogrel (pl.: Plavix), Rivaroxaban, Dabigatran, Apixaban, Fraxiparine, Clexan stb.) kérdezze meg háziorvosát a gyógyszer szedéséről.
 • A naponta szedett egyéb gyógyszereit (pl.: vérnyomáscsökkentő, koleszterincsökkentő, asztma-ellenes szerek stb.) alkalmazza az orvosi utasításoknak megfelelően.
 • Ha Ön cukorbeteg vagy speciális diétát igényel, kérdezze meg orvosát a gyógyszerek szedéséről, amit kérjük, tartson is be.

Bizonyos étrendi előírások betartása javasolt ahhoz, hogy a vizsgálat idejére a vastagbélben ne maradjanak ételmaradványok, mert ezek meg tudják nehezíteni a bél áttekinthetőségét.

Tervezze meg az étrendjét és vegye figyelembe, hogy az elkövetkező két napban rostszegény diéta javasolt. Készüljön fel arra, hogy mit eszik ezeken a napokon, és vásárolja meg a hiányzó élelmiszereket.

Az alábbi ételek fogyasztása javasolt:

 • fehér lisztből készült pékáruk, tésztafélék, rizs, babapiskóta, burgonya (héj nélkül), krumplipüré (tej nélkül);
 • puhára főzött zöldségek (nem aprómagvas, héj nélkül);
 • szárnyas hús, hal puhára főzve vagy párolva (bőr nélkül);
 • zöldségleves, erőleves, burgonyaleves;
 • főtt vagy lágy tojás, rántotta (tej nélkül);
 • natúr tejtermékek (pl. kefír, joghurt), vaj, margarin, sajt, krémsajt;
 • héj és mag nélküli gyümölcsök (csak kompót formájában);
 • fehér vagy barna cukor, édesítőszer;
 • tea, szűrt szőlőlé vagy almalé;
 • kávé (tej, tejszín nélkül).

Fontos a bő folyadékfogyasztás! Leginkább javasolható legalább 1,5-2 liter szénsavmentes ásványvíz, nem túlzottan színezett üdítő, tea vagy szűrt levek fogyasztása is.

Ebben a néhány napban NEM fogyaszthatja a következő ételeket:

 • teljeskiőrlésű gabonából készült kenyér, péksütemények és tésztafélék, korpás készítmények (korpás kenyér, müzli stb.);
 • nyers zöldségek és gyümölcsök;
 • apró magvas gyümölcsök (ribizli, málna stb.) és a gyümölcsök héja;
 • apró magvas zöldségek (paprika, paradicsom, padlizsán stb.);
 • kukorica, brokkoli, káposztafélék, szárazbab, borsó;
 • olajos magvak (mogyoró, dió, mák, tökmag stb.);
 • vörös húsok (sertés, marha stb.);
 • olajban, zsírban sütött ételek;
 • szárított gyümölcsök;
 • gyümölcsös joghurtok, csokoládé, lekvár.

Teendők a vizsgálat előtt 4 nappal:

Az orvos által felírt béltisztító készítményt váltsa ki a patikában. Használat előtt olvassa el az előkészítésre vonatkozó tájékoztatót.

Teendők a vizsgálat előtt 3 nappal:

Kezdje meg az előírt étrendet! 

Teendők a vizsgálat előtt 2 nappal:

Folytassa az előírt étrendet!

Teendők a vizsgálat előtti napon:

Mindig az alkalmazott béltisztító szerhez kapott használati utasítás szerint járjon el igazítva ennek elkezdését a béltükrözés időpontjához! Fontos ugyanis, hogy a kolonoszkópos vizsgálat elkezdésekor ne teljen el 6 óránál több a béltisztulás befejeztétől.

Ha másként nem rendelték el, a következők szerint járjon el: reggel 7 óráig ehet egy könnyű reggelit (lágy tojás, vajas pirítós), azt követően már semmi más szilárd ételt ne fogyasszon, csak folyadékot: szűrt almalé, szűrt fehérszőlőlé, tea (lehet cukorral), kávé (lehet cukorral), szűrt húsleves, szénsavmentes ásványvíz. Fontos, hogy ne igyon tejet vagy tejtartalmú italokat, színezett üdítőket.

Nyugodtan vegye be a kezelőorvosával egyeztetett (már korábban is szedett) gyógyszereit, illetve kezdje el alkalmazni a hashajtáshoz előírt készítményt. 

Ezen a napon kezdje el a hashajtáshoz előírt készítmény használatát. Ez a gyógyszer folyadékvesztést okoz, ezért nagyon fontos, hogy sokat igyon, legalább 2-3 litert ezen a napon (óránként igyon egy pohár folyadékot).

Tartózkodjon közel a mellékhelyiséghez. Az előkészítés akkor megfelelő, ha a hasmenést követően már csak áttetsző, tiszta folyadék ürül.

Teendők a vizsgálat napján:

Ha a vizsgálat a délelőtti órákban történik, a vizsgálat napján már ne vegyen be hashajtót, de ha a vizsgálatra a nap későbbi óráiban kerül sor, akkor a reggeli órákban folytassa a béltisztítást az előírás szerint. A vizsgálat előtt 2 órával már ne fogyasszon folyadékot sem (altatóorvos utasítására ez az idő növekedhet). Gyógyszereit vegye be, kivéve a cukorbetegségre kapott készítményeit.

Egyedül vagy kísérővel menjen a tükrözésre?

Ajánlott kísérővel menni, aki támogatja Önt, továbbá feljegyezheti az orvostól hallottakat.

Fontos!  Ha a vizsgálatot bódításban, esetleg altatásban végezték, kizárólag kísérővel engedhető el a vizsgálóról. Aznap már nem vezethet gépjárművet, nem végezhet felelősséggel járó feladatot!

Mit viseljen a vizsgálat napján?

Célszerű a könnyen le- és felvehető, laza öltözet. A vizsgálathoz deréktól lefelé le kell vetkőznie, majd ezután egy speciális nadrágot vagy lepedőt biztosítanak a tükrözés idejére.

Mit vigyen magával a vastagbéltükrözésre?

Vigye magával személyi iratait, illetve a vérvételi labor- és szakorvosi leleteit, háziorvosától kapott beutalóját, esetlegesen előzetes vizsgálati eredményeit és a szedett gyógyszereinek listáját.  Célszerű, ha visz magával egy tekercs WC papírt, papír kéztörlőt, váltó fehérneműt, néhány szem szőlőcukrot és folyadékot, amit a vizsgálat után elfogyaszthat. Ha az utazási idő hosszú a szakrendelésre, legyen Önnél folyadék és gyógyszer, amit napközben kell bevennie.

Tudnivalók cukorbetegség esetén

Ha Ön cukorbeteg, fontos figyelnie arra, hogy a hashajtás során is egyensúlyban maradjon a szénhidrát-háztartása, ezért a vércukor szintjének rendszeres ellenőrzése szükséges. A cukorbetegeknél lassabb a bélműködés is, ezért az előkészítő diétát mindenképpen érdemes már két nappal a vizsgálat előtt elkezdenie.

Általános székrekedés esetén mi a teendő?

Ha Önnek általában székrekedése van, a hashajtásos előkészítés akkor kezdhető meg, ha előtte volt legalább egy laza széklete. Ennek előidézéséhez használhatja a szokásosan alkalmazott hashajtóját, vagy kérje háziorvosa tanácsát.

Ha beültetett eszközt (implantátumot) visel, mi a teendő?

Ha Ön szívritmusszabályzót (pacemaker), ízületi protézist, fémlemezt, csavart stb. visel, az előkészítés előtt tájékoztatnia kell a vizsgálatot végző szakorvost.

Hogyan történik a vastagbéltükrözés (kolonoszkópia)?

A vizsgálatot végző szakemberek részletes tájékoztatást adnak Önnek a vizsgálat folyamatáról és a teendőkről. A vastagbéltükrözés teljes folyamata 30-45 percet vesz igénybe, melyből a vizsgálat 15-25 perc. A vastagbelet belülről levegővel vagy szén-dioxiddal fújják fel a megfelelő láthatóság érdekében. A vizsgálat során előfordulhat hasi kellemetlen érzés, görcs vagy puffadás. A bódításban végzett vizsgálat kevésbé kellemetlen.

Mi történik, ha elváltozást találnak a vizsgálat során?

Ha vizsgálatkor polipot találnak, azt lehetőség szerint eltávolítják és szövettani vizsgálatra küldik, amelynek az eredménye körülbelül két hét alatt készül el. Ennek függvényében fogja kezelőorvosa eldönteni, hogy milyen további esetleges kezelés szükséges. A lelettel keresse meg mielőbb háziorvosát.

Milyen tünetek jelentkezhetnek a vizsgálatot követően?

A vastagbéltükrözést követően körülbelül fél órás, bódítás esetén hosszabb megfigyelés szükséges, amely során a vizsgálattal kapcsolatos esetlegesen fellépő panaszok előjöhetnek. Figyelje az alábbi tünetek előfordulását: hasi fájdalom, puffadás, görcs, hányinger, hányás, véres széklet. Amennyiben ezek 2-3 óra alatt nem enyhülnek, azonnal forduljon orvoshoz.

Mikor fogyaszthat ételt és italt a vizsgálat után?

A vizsgálat után közvetlenül ihat (szénsavas italok kivételével) és könnyű ételt fogyaszthat. Amennyiben a vastagbéltükrözést bódításban vagy altatásban végezték, csak akkor fogyaszthat ételt és italt, amikor már teljesen ébren van és biztonsággal tud nyelni.

Fontos, hogy amennyiben polipeltávolításra is sor került, két napig a magvas ételek és a szénsavas italok fogyasztását kerülnie kell. 7 napig kerülje a fizikai terhelést, a nehéz súlyok emelését, a melegvizes fürdőzést, valamint a nagyobb utazást. Polipeltávolítás után mindenképpen tartsa be a szakorvos javaslatát!

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít