Könnyű kezelés

 • Nagyítás 100%
 • Betűméret 100%
 • Sorköz 100%
 • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Miért menjek el népegészségügyi célú emlőszűrő vizsgálatra?

Az emlőrák – a tüdőrák után – a nők leggyakoribb daganatos megbetegedése. Magyarországon évente mintegy 8.000 új megbetegedést és 2.100-2.200 közötti halálesetet tartanak nyilván.

Az emlőrák túlnyomó többsége 50 évnél idősebb nőknél, a havivérzés abbamaradása utáni életkorban fordul elő, bár az ún. menopauza előtti életkorban is vannak érintettek. Az emlőrák kezdetben nem okoz tüneteket és panaszokat. A gyógyulás esélyei annál jobbak, minél korábban ismerik fel és kezdik meg a daganat kezelését.

Az emlőrák illetve a rákmegelőző állapotok minél korábbi felismerésében maguk a nők tehetnek a legtöbbet, azzal, hogy részt vesznek a felkínált népegészségügyi célú szűrővizsgálaton. Ha meghívólevelet kap, éljen a szűrés lehetőségével!

A népegészségügyi célú emlőszűrés a tünetmentes 45-65 év közötti szűrésre jogosult nők kétévenként megismételt mammográfiás emlővizsgálata.

A népegészségügyi célú emlőszűrésre azon 45-65 év közötti nők kapnak meghívólevelet a Nemzeti Népegészségügyi Központ közreműködésével a lakóhelyéhez tartozó mammográfiás központtól, akik a szűrés tervezett időpontját megelőző két éven belül nem vettek részt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által közfinanszírozott emlővizsgálaton. A szűrés célja, hogy a kifejlődés kezdeti szakaszában lévő tünetmentes szöveti elváltozásokat kimutassa. Ha a szűrés eredménye negatív, az azt jelenti, hogy az emlőrák vagy a rákmegelőző állapot nagy valószínűséggel nem alakult ki a szervezetben. A nem-negatív szűrési eredmény felveti a még nem tapintható szöveti elváltozás valószínűségét az emlőkben. Ennek tisztázása céljából további szakorvosi tisztázó vizsgálatra van szükség. Ha a tisztázó szövettani vizsgálat pozitív, az időben (korai szakaszban) felfedezett és már igazolt elváltozás szakszerű kezeléssel esélyt ad a teljes gyógyulásra.

Hogyan vehetek részt a szervezett emlőszűrésen?

Hazánkban az emlőszűrés 2002 óta szűrési ciklusonként – 2 évente –  biztosított szervezett módon, az 51/1997. (XII.18) NM rendelet alapján a NEAK nyilvántartása szerint jogosult 45-65 év közötti nők számára.

A személyre szóló meghívólevélben szerepel a szűrés pontos helye és ideje, vagy az időpont kérésére szolgáló elérhetőség. A megadott időpontot a felesleges és kényelmetlen várakozás elkerülése érdekében ajánlatos betartani. Lehetősége van a levélben megadott telefonszámon másik, az Ön számára megfelelő időpontot egyeztetni, a szűrőközpont elérhetőségén keresztül (a meghívólevél alján található elérhetőségeken időpont módosításra nincs lehetőség).

Mit tegyek, ha nem kaptam meghívólevelet?

Amennyiben

 • rendelkezik érvényes, nem letiltott TAJ-jal
 • a korábbi szűrése óta már eltelt 2 év (letelt ciklusidő),
 • nincs kizáró egészségügyi beavatkozása az elmúlt 5 évben (emlőt érintő műtét),
 • nincs kizáró diagnózisa (célbetegség, célszervet érintő megbetegedés),
 • nincs kizáró egészségügyi vizsgálata (pl. célszervet érintő diagnosztikus vizsgálat),
 • a nyilvántartott állandó lakcímén tartózkodik

és mindezek ellenére sem kapott meghívólevelet, de szeretne részt venni szervezett emlőszűrésen, kérjük, vegye fel a kapcsolatot kollégáinkkal a címen.

Hol végzik a szervezett emlőszűrést?

Szervezett emlőszűrést Komplex Mammográfiás Központok (KMK), valamint Mammográfiás Szűrőállomások (MSZÁ) végezhetnek meghatározott illetékességi területen (rendező elv a lakos állandó lakcíme). A vizsgálatra vigye magával a meghívólevelet, társadalombiztosítási (TAJ) kártyáját, illetve – ha vannak – a korábbi mammográfiás felvételeit és emlővizsgálati leleteit is.

Az utazás költségeit visszaigényelheti, az érvényes utazási költségtérítésre vonatkozó szabályok szerint. Ennek érdekében a szűrésen való megjelenéskor jelezze a szolgáltatónak, hogy igénye van az utazási költségtérítésre, mert erre utólagosan nem kerülhet sor. A kérelem benyújtható a következő elérési úton: www.magyarorszag.hu (egészségügy-egészségbiztosítás pénzbeli ellátási menüpont) a szűrést követő 6 hónapon belül. Emlőszűrést végző komplex mammográfiás központok/mammográfiás szűrőállomások listája megtekinthető a következő linkre kattintva:

Térképes kereső

Hogyan zajlik az emlőszűrés?

Adatfelvétel, kikérdezés, tájékoztatás

A meghívott hölgyet a szűrőállomás páciens felvételi pultjánál szakképzett adminisztrátor fogadja, aki a személyi adatokon kívül néhány kérdést tesz fel, például:

 • Voltak-e vagy vannak-e emlőpanaszai?
 • Volt-e a családjában valakinek (édesanyjának, nővérének, nagynénjének) emlőbetegsége?
 • Részt vett-e már mammográfiás szűrővizsgálaton?
 • Tudja-e, hogyan zajlik a szűrővizsgálat?

Ezen túlmenően részletes tájékoztatást ad arról, hogyan zajlik a szűrővizsgálat, mire kell felkészülnie, valamint válaszol az esetlegesen felmerülő kérdésekre.

A szűrővizsgálat

A szűrés fizikális vizsgálatból (tapintással megvizsgálják az emlőket) és mammográfiából áll. A szűrés nem fájdalmas, az öltözőben töltött idővel, az adminisztációval és a vizsgálattal együtt, legfeljebb 20 percet vesz igénybe. A vizsgálathoz derékon felül szükséges levetkőznie a hölgynek. Először a mammográfiát végző, szakképzett szakasszisztens tapintásos emlővizsgálatot végez. Ezután a vizsgálandó hölgy a mammográfiás készülék elé áll.

A mammográfia az emlők kétirányú röntgenvizsgálata röntgensugárzással, mely alacsony sugárterhelést jelent. A vizsgáló először az egyik oldali emlőt a készülék plexiüvegből készült emlőtartó lapjára helyezi, majd egy másik plexiüveglapot helyez fölé. A két lap segítségével a mellet kissé összenyomja, és 2 irányból röntgenfelvételt készít, majd ugyanezt az eljárást elvégzi a másik emlővel. Az emlők ellapítása kissé kellemetlen lehet, de nem fájdalmas. Azért van rá szükség, hogy a röntgenfelvételen az emlőkről egyenletesen éles, tiszta kép készülhessen. (Emlő implantátum nem kizáró tényező, ilyen esetekben a szakszemélyzet egyéni paramétereket állít be a mammográfon.) Mindez legfeljebb 2-3 percet vesz igénybe. A mammográfiás felvételt az úgynevezett "négyszem-elv" alapján egymástól függetlenül 2 radiológus értékeli, melyek közül legalább az egyiknek emlődiagnosztikai jártassági igazolással kell rendelkeznie. Véleménykülönbség esetén tisztázó vizsgálatra van szükség.

Mikor derül ki a vizsgálat eredménye és melyek a következő lépések?

A vizsgálat eredményéről az EESZT (www.eeszt.gov.hu) felületén találja meg a leletét vagy személyesen érdeklődhet a vizsgálat helyszínén. Ha a vizsgálat nem mutat eltérést a normálistól, két év elteltével ismételten szűrővizsgálatra fogjuk hívni. Amennyiben valamilyen elváltozás miatt további vizsgálatra van szükség, a szűrőállomás két héten belül jelentkezni fog a tisztázás érdekében és a szűrőközpont szakemberei elvégzik, vagy tovább irányítják Önt a megfelelő egészségügyi intézménybe annak érdekében, hogy a tisztázás mielőbb megtörténhessen, ha pedig szükséges, haladéktalanul megfelelő orvosi ellátásban részesüljön.

Ne feledje: a betegség korai felismerésével kedvezőbb gyógyulási esélyre számíthat. Tudnia kell, hogy ritkán, de előfordulhatnak olyan gyorsan növő daganatok, amelyek a szűrővizsgálat idején még nem mutathatók ki. Ezért fontos az emlők egészséges állapotának ismerete. Amennyiben a két szűrővizsgálat közötti időben bármilyen eltérést észlel emlőiben (például csomót tapint, a mellbimbó befelé fordul, vagy véres váladékozást észlel), azonnal forduljon háziorvosához.

Milyen eredménye lehet az emlőszűrésnek?

Negatív eredmény:

A mammográfiás felvételt értékelő orvosok nem találtak elváltozást az emlőiben. Ilyenkor nincs további teendő. 65 éves koráig - amennyiben szűrésre jogosult lesz, úgy- 2 évente fog meghívólevelet kapni a szervezett emlőszűrésre. A szűrővizsgálat negatív eredményéről az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) tájékozódhat vagy személyesen érdeklődhet a vizsgálat helyszínén. Ha időközben az emlőiben bármi szokatlant vagy rendelleneset észlel, haladéktalanul forduljon orvoshoz. A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy minden 100 mammográfiás szűrővizsgálatból 90 negatív eredménnyel végződik, azaz a röntgenfelvételeken az életkornak megfelelő emlőszerkezet ábrázolódik ki és semmiféle kóros eltérés nem látható.

Nem-negatív eredmény

Ebben az esetben Önt visszahívja az emlőszűrő központ és további vizsgálatot végeznek (pl. ultrahang, biopszia) az elváltozás pontos tisztázására. Az egészsége érdekében feltétlenül jelenjen meg a vizsgálaton, amennyiben visszahívják a szűrést követően!

A visszahívás ijedtséget okozhat és aggodalmat kelthet a visszahívott nőkben és családjukban, ezért a szűrőállomások mellett működő diagnosztikai részlegekben dolgozók igyekeznek a bizonytalansággal járó várakozási periódusokat minél inkább lerövidíteni. A rákgyanú tisztázása általában néhány napot vesz igénybe. A nem-negatív mammográfiás lelet nem jelent pozitív eredményt. Az emlő apró rendellenességeit is precízen észlelő mammográfiás készülék minden 100 vizsgálatból 10 esetben kiszűr valamilyen elváltozást. Ezen kiszűrt rendellenességeknek mintegy 50 %-ánál a további vizsgálatok nem rosszindulatú daganatot állapítanak meg. Az elvégzett 100 szűrővizsgálatból 3-4 olyan eset fordul elő, amely további orvosi kezelést igényel.

A mammográfiás vizsgálat alapján nem-negatív esetek további vizsgálata

A kiegészítő vizsgálatok célja, hogy a szűrővizsgálat által felvetett rendellenességet, a rosszindulatú emlőbetegség gyanúját megerősítsék vagy kizárják.

A kivizsgálás több lépésből áll:

 • ultrahangos vizsgálat;
 • aspirációs citológiai vizsgálat: vékony (0,7 mm-es külső átmérőjű) injekciós tűvel megszúrják a tisztázandó csomót és az így kapott sejteket mikroszkóp alatt megvizsgálják. E vizsgálatokkal már az esetek többségében megállapítható, hogy a talált csomó rosszindulatú-e.

A végleges tisztázáshoz azonban szükséges lehet a talált csomó sebészi kimetszése, amelyből szövettani vizsgálat készül.

Hangsúlyozni kell, hogy az emlőrák diagnózisához, szövettani vizsgálat szükséges!

Fontos tudni, hogy abban az esetben is visszahívják az emlőszűrő központba, ha technikai hiba miatt nem értékelhető a röntgenfelvétel.

Mi történik, ha a kivizsgálás emlőrákot igazol?

A korszerű kezelés komplex, azaz háromféle kezelési mód kombinációjából áll: sebészeti beavatkozás, sugárkezelés és gyógyszeres kezelés (kemoterápia). A kezelés mikéntjét az emlődaganat nagysága, szövettani szerkezete és a környéki nyirokcsomók állapota alapján határozzák meg.

A sebészeti kezelés korábban egyet jelentett az egész emlő eltávolításával. A szűrővizsgálatok elterjedésének köszönhetően ez ma már nem így van. A szűréssel észlelt emlőrákok többsége kisméretű és olyan korai stádiumban felfedezett, hogy még a legközelebbi nyirokcsomókba sem terjedt át. Ekkor a daganatos csomót tartalmazó emlő részleges, esetlegesen az azonos oldali hónalji nyirokcsomók eltávolítására kerül sor. A sebészi kezelést a daganat helyének besugárzásával, szükség esetén további gyógyszeres kezeléssel teszik teljessé. Ilyen módon a korai emlőrák jó eredménnyel gyógyítható.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít