nnk emblema logo

nnk cim telefon

A szerdától életbe lépő beutazási szabályok célja, hogy megakadályozzuk a vírus behurcolását. Csak akkor van esély arra, hogy az életünket korlátozó intézkedések újbóli bevezetését elkerüljük, ha a vírust a határokon kívül tartjuk. A külföldről történő behurcolás veszélye miatt a kormány bizonyos országok kapcsán beutazási korlátozásokról döntött. Az országos tisztifőorvos határozatban tette közzé a piros, a sárga és a zöld jelzéssel besorolt országok listáját. Az országok besorolását az aktuális járványügyi helyzet, a fertőzöttek számának tendenciája és az ország surveillance valamint egészségügyi ellátórendszerének figyelembevételével határoztuk meg. Az adott ország járványügyi helyzetét figyelemmel kíséri az országos tisztifőorvos, azok besorolását (zöld, sárga, piros) folyamatosan felülvizsgálja és szükség esetén határozattal módosítja.

Beléptetéskor a magyar és nem magyar állampolgársággal rendelkező személyek egészségügyi vizsgálat tűrésére kötelesek. A sárga vagy piros jelzésű országból hazatérő magyar állampolgárt az illetékes járványügyi hatóság kötelező házi karanténba helyezi. Ez alól kivételt képez az az eset, ha hazaérkezést megelőző, 5 napnál nem régebbi, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő PCR teszt eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy az új koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható. Ha nincsen igazolása az elvégzett PCR tesztről, akkor is kiváltható a házikarantén kettő, 48 óra különbséggel Magyarországon végzett negatív PCR teszttel. Ha sárga jelzésű országból érkezik a beutazó, akkor az első negatív teszt után mentesül a karantén kötelezettség alól azzal a feltétellel, hogy a második PCR tesztet is köteles elvégeztetni. A piros jelzésű országból érkező magyar állampolgárok csak két negatív PCR teszt birtokában mentesülnek a karantén letöltése alól.

Külföldről, sárga jelzésű országból érkező nem magyar állampolgár esetén nem szükséges a járványügyi megfigyelés, ha az a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt – eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható. Ha piros jelzésű országból érkezik, akkor nem léptethető be. Kivételt képez a jogszabály szerinti különös méltánylást érdemlő eset.

Az országba korlátozás nélkül beléphetnek azok, akik hitelt érdemlően tudják angol vagy magyar nyelvű okirattal igazolni, hogy az elmúlt hat hónapban már átestek a COVID- 19 betegségen. (Például: pozitív PCR eredményről kiadott zárójelentés, egészségügyi szolgáltató vagy hatóság által kiadott igazolás.)

július 31-ig  az utazáshoz kötött mintavételek iránti igényt a háziorvosnál  - kijelölt karantén esetén a tartózkodási hely szerint illetékes háziorvosnál – lehet jelezni. A 48 óra különbséggel, két alkalommal történő PCR tesztet a háziorvos rendeli meg az Országos Mentőszolgálattól. A vizsgálatkérő lapon minden esetben fel kell tüntetni: „utazáshoz kötött mintavétel”. Az Országos Mentőszolgálat a mintavételt követően a mintákat a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kijelölt mikrobiológiai laboratóriummal rendelkező egészségügyi szolgáltatóhoz szállítja. Kérelemmel szükséges fordulni általános illeték (3000 forint) megfizetése mellett a lakóhely/tartózkodási hely szerint illetékes járási vagy kerületi hivatalhoz a karantén kötelezettség iránti mentességért.

A PCR tesztek elvégzése július végig állami finanszírozással történhet az arra kijelölt laboratóriumokban. A vizsgálatok költségeit július 31-ig minden esetben vállalja a kormány, ezt követően azonban mindenkinek magának kell viselnie a tesztelés költségét. Az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő PCR teszt bármelyik mikrobiológiai laboratóriumi diagnosztika tevékenységre jogosító engedéllyel rendelkező laboratóriumban elvégezhető. A vizsgálat eredménye az EESZT rendszerbe kerül feltöltésre, ahonnan a háziorvos és az ügyfél is letöltheti. Adott laboratórium megküldi  az eredményt az ügyfél részére, külföldiek esetén is. Augusztus 1-jétől kezdődően a hatósági karantén iránti mentességet általános illeték megfizetése mellett (3000 forint) kell kezdeményezni a lakóhely/tartózkodási hely szerint illetékes járási vagy kerületi hivatal részére kell benyújtani, aki határozattal dönt.

Elérhetőségek

Központi telefonszám: +36 1 476 1100

Titkárság e-mail címe: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Az intézet levelezési címe: 1437 Budapest, Pf. 777

Az intézet címe: 1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.

Vezetők elérhetőségei

SSL ClassC

Minden jog fenntartva © 2019, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat