nnk emblema logo

nnk cim telefon

A SARS-CoV-2 vírus okozta járvány kapcsán elsődleges cél, hogy lehetőség szerint  minimálisra csökkentsük a vírus tovább terjedésének lehetőségét, ugyanakkor biztosítsuk a megfelelő munkaerőt a lakosság ellátása szempontjából kritikus területeken, így az élelmiszergyártásban, élelmiszer-feldolgozásban is.

E két cél együttes megvalósulása érdekében az alábbiakat rendeli el a járványügyi hatóság. A hazai tuberkulózis (tüdőgümőkór) előfordulási adatait is figyelembe véve, a 33/1998.(VI.24.) NM rendelet 1. számú mellékletében meghatározott, járványügyi érdekből kiemelt munkakörökben - illetve ezekkel a tevékenységekkel foglalkozók számára - az előzetes munkaköri alkalmasság megállapításához előírt kötelező tüdőszűrő vizsgálat megléte mellőzhető abban az esetben, amennyiben a munkavállaló rendelkezik  1 évnél nem régebbi  tüdőszűrő vizsgálati eredménnyel. A jogszabály szerinti kötelező tüdőszűrő vizsgálatot a veszélyhelyzet megszüntetését követő 15. napig nem szükséges elvégeztetni, ennek hiányában is megállapítható a felvételre jelentkező dolgozó alkalmassága, amit a foglalkozás-egészségügyi alapszolgálat orvosa a munkaköri orvosi alkalmassági véleményen a következő időkorlátozással adhat meg: „Alkalmas, a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszüntetését követő 15. napig.

A fentiekre tekintettel az NNK javasolja, hogy a nemzetgazdaság működőképességének fenntartásában alapvető fontosságú ágazatok esetében a folyamatos munkaerő biztosítás érdekében olyan munkavállalók felvételét szorgalmazzák, aki rendelkeznek érvényes tüdőszűrő vizsgálati lelettel, azaz egy éven belül részt vettek ernyőképszűrésen, és eredménye negatív lett, melyet már az álláshirdetésben javasolt kiemelni, illetve alkalmazási feltételként megjelölni.”

Elérhetőségek

Központi telefonszám: +36 1 476 1100

Titkárság e-mail címe: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Az intézet levelezési címe: 1437 Budapest, Pf. 777

Az intézet címe: 1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.

SSL ClassC

Minden jog fenntartva © 2019, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat