Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

A koronavírus járvány megelőzése érdekében fokozott figyelmet kell fordítani az üzemi higiéniai szabályok szigorú betartására, továbbá folyamatosan követni és alkalmazni kell a humán járványvédelmi intézkedéseket. A megelőzés célja a koronavírus terjedésének megakadályozása mellett az élelmiszer-előállító egység működésének fenntartása, a fogyasztók folyamatos ellátásának biztosítása.

A védekezésben a megelőzésre kell törekedni!

Az élelmiszer-előállító egység működésének fenntartása, a fogyasztók folyamatos ellátásának biztosítása érdekében – ha ilyennel még nem rendelkezik – készítsen készenléti és üzleti folytonossági tervet a járvány kitörésének esetére. A tervnek ki kell térnie arra, hogy miként lehet fenntartani vállalkozását, jelentős számú alkalmazott, beszállító távolléte esetén is, akár az utazási korlátozások, vagy a megbetegedések miatt. Több műszakos munkarend esetén lehetőség szerint a különböző műszakok dolgozói ne érintkezzenek egymással.
Kommunikáljon a dolgozókkal a tervről, és győződjön meg arról, hogy tisztában vannak-e azzal, mit kell tenniük – vagy épp mit nem – a terv alapján. Hangsúlyozzon olyan kulcsfontosságú pontokat, mint például a munkától való távolmaradás fontossága, még akkor is, ha csak enyhe tünetek vannak. Ügyeljen arra, hogy a terv foglalkozzon az emberek mentális egészségével, és kínáljon információt és támogatást. Fontos, hogy a dolgozók tisztában legyenek a betegség tüneteivel, terjedésének módjával.

Fontos és minden felelős embertől elvárható, hogy akinél felmerül a fertőzöttség gyanúja, ne menjen közösségbe!

Alapvető élelmiszerhigiéniai követelmény, hogy élelmiszer-előállító üzemben kizárólag egészséges emberek dolgozhatnak. Az élelmiszer kezelését végző dolgozók magas szintű személyi higiéniát kötelesek fenntartani. A higiéniai teendőkről oktatást kell tartani. 
Az üzem vezetőjének felelőssége, hogy a dolgozók egészségi állapotát fokozottan monitorozza és betegség gyanúja esetén azonnal intézkedjen, továbbá óvja őket a túlzott igénybevételtől és a túlterheltségtől.

Arcmaszkok használata:

A dolgozóknak jelen helyzetben ajánlott az arcmaszk viselése, akkor is, ha az nem szerepel az üzem belső higiéniai utasításaiban. Az arcmaszkot minimum naponta, a kesztyűt legalább 3 óránként, illetve minden szünet után cserélni kell.

A fogyasztásra kész csomagolatlan élelmiszerek kezelésénél szükséges az arcmaszk és a gumikesztyű viselése. Az arcmaszkot minimum naponta, a kesztyűt legalább 3 óránként, illetve minden szünet után cserélni kell.

Mi a teendő, ha felmerül, hogy egy munkatárs koronavírus betegségben szenved?

Ha lehetséges, a fertőzésgyanús dolgozót zárt helyiségben, például egy irodahelyiségben, de legalább 2 méterre el kell különíteni a többi embertől és értesíteni kell háziorvosát. Amíg az orvosi utasításra várnak, fontos, hogy a fertőzésgyanús munkatárs ne érintkezzen más emberekkel, ne fogdossa össze a felületeket, az eszközöket, amikor köhög vagy tüsszent takarja el a száját és az orrát (maszk, rongy, zsebkendő). Ha nem áll rendelkezésre ilyen eldobható anyag, akkor a könyökhajlatába köhögjön vagy tüsszentsen. Ezután minden olyan felületet fertőtleníteni kell, amellyel a fertőzött személy érintkezett: például mosdók, ajtó fogantyúk, telefonok, öltözők, gépek, berendezések. A fertőtlenítést virucid hatású fertőtlenítőszerrel kell végezni, betartva a vegyszer felhasználási utasításában foglaltakat.

Üzemi terület:

A dolgozóknak a munkavégzéshez folyamatosan – napi gyakorisággal és szennyeződés esetén – tiszta munka-, illetve védőruhát és eszközöket kell biztosítani. Jelen helyzetben ajánlott a védő- és a munkaruhák gépi úton történő fertőtlenítő mosása. Dolgozó saját ruhát csak a munka és védőruhája alatt viselhet, és az nem lóghat ki a munkaruhája alól.

Védőeszközöket a vállalkozás eljárásaiban lefektetettek szerint kell viselnie.
Meg kell határozni a szájmaszk és gumikesztyű, egyéb védőeszköz cseréjének, vagy tisztításának/fertőtlenítésének idejét. Erre legalább szüneteket követően kerüljön sor. Erre maszk esetén legalább naponta, kesztyű esetén legalább 3 óránként, illetve szüneteket követően kerüljön sor.

A WC-t és a dohányzó helyet csak ruhacserével lehet használni (pl. védőköpeny felvétele, vagy felső munkaruha levétele) és ezt követően szigorúan ellenőrizni kell a kézmosást, fertőtlenítést. 
Minden üzemi területen lévő kézmosóhelyen virucid hatású kézfertőtlenítő-szer használata ajánlott.
Fokozottan kell ügyelni a létesítmény tisztaságára, elegendő számban és mennyiségben kell rendelkezésre állnia vírusölő hatású (virucid) kézfertőtlenítő-szernek, valamint szintén virucid hatású mosogatószernek, felület fertőtlenítő szernek és takarítószernek. Gondoskodni kell a takarító személyzet védőruhával való ellátottságáról és annak szükség szerinti cseréjéről.

A fertőtlenítőszereket minden esetben a gyártó által magyar nyelven feltüntetett használati utasítás szerint, megfelelő hőmérsékleten, koncentrációban és behatási idővel kell felhasználni.
Kiemelten fontos és napjában többször is fertőtleníteni kell azokat a felületeket, melyeket kézzel gyakran érintenek (ilyenek pl. az ajtókilincsek, korlátok, villanykapcsolók stb.). Ezeknek a felületeknek a fertőtlenítésére az alkohol bázisú (legalább 60%-os alkoholtartalmú) gyorsfertőtlenítők, illetve a fertőtlenítő kendők is alkalmazhatóak.
Kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a beérkező anyagok elsődleges csomagolása ne kerülhessen a tiszta övezetbe. 

Ajánlott a helyiségek rendszeres átszellőztetése.

Árufeltöltéskor, az árumozgatáshoz használt „békák”, egyéb eszközök használatakor a dolgozóknak kesztyűt kell viselniük. Utóbbi esetben, amennyiben ez nem történik meg, az eszközök fogantyúit minden használat után fertőtleníteni kell.

Ésszerű határok közt csökkenteni kell a személyes kontaktust a más helyről érkezőkkel, a rakodásokat úgy kell szervezni, hogy az ilyen kontaktusból származó fertőzésveszély minimálisra csökkenjen. 

Forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít