Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

A koronavírus járvány okozta helyzetben kiemelten fontosak a helyi termelői piacok. A piacokon ugyanis helyben, mentesülve a felesleges utazástól, elérhetőek a kiváló minőségű magyar élelmiszerek. Működésük mind a termelő, mind a lakosság számára előnyős. A Nébih összegyűjtötte a legfontosabb gyakorlati tanácsokat biztonságos üzemelésükhöz.

Bár a koronavírus terjedése kapcsán kialakult helyzetben a helyi, termelői piacok működésére vonatkozó speciális korlátozás jelenleg nincs érvényben, érdemes szem előtt tartani az alábbi alapelveket.

Személyi, közösségi követelmények:

  • A kistermelő esetében is alapkövetelmény, hogy csak olyan személy vegyen részt az élelmiszer előállításában és forgalmazásában, aki egészséges, valamint a vele egy háztartásban élő sem mutat fertőzésre gyanús tüneteket.
  • A kistermelők, árusítók az árusítás ideje alatt fokozottan és rendszeresen folyóvízzel mossanak kezet, ahol ez nem megoldható, ott kézfertőtlenítő gél vagy kendő alkalmazása javasolt.
  • Az árusító asztalokat ne szorosan egymás mellé, hanem lehetőleg 1,5-2 méteres távolságra helyezzék el. Rögzített asztalok esetén is ügyeljenek a megfelelő távolságra a helykiosztáskor.
  • A zárt térben rendezett piacoknál kerülni kell a zsúfoltságot. Érdemes szakaszosan beengedni a vásárlókat a piac területére és/vagy megkérni őket, hogy a szabadban várakozzanak, amíg sorra kerülnek.
  • Javasolt a gyakori szellőztetés.
  • A szabadban tartott piacok esetében is fontos, hogy elkerüljék a szoros sorban állást, a vásárlók lehetőleg tartsák meg egymás között a legalább 1,5 m-es távolságot.
  • A sokak által látogatott helyeken kézfertőtlenítő vagy egyszer használatos kesztyű kihelyezése javasolt.
  • A vásárlók részére érintés nélkül használható kézfertőtlenítőszer adagoló kihelyezése indokolt a bejáratoknál és az árusító térben, valamint a vásárlói vizesblokkokban.
  • A vásárlók és árusítók szociális helyiségeinek takarítási, fertőtlenítési gyakoriságát növelni szükséges.

 

Élelmiszerek, árucikkek, eszközök és berendezések:

  • Alapvető elvárás valamennyi árusított élelmiszer (zöldségek, gyümölcsök is) szennyeződéstől, cseppfertőzéstől való védelme, amely biztosítható például a termékek lefedésével és/vagy légterelő plexivel ellátott pult használatával.
  • Feltétlenül kerülendő a termékek érintése! Erre a vásárlók figyelmét is fokozottan fel kell hívni.
  • Az értékesítést végzők a csomagolatlan élelmiszerek esetében használjanak fogóeszközöket vagy eldobható kesztyűt, nylon zacskót a termék átadásakor.
  • Fokozottan és rendszeresen tisztán kell tartani a vásárlók által gyakran érintett felületeket.
  • Figyelmeztető felirat kihelyezése a vásárlók részére, hogy a közvetlen fogyasztásra szánt zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás előtt mossák le.

Pénzkezelés:

  • Meg kell akadályozni, hogy a termékek közvetett kapcsolatba kerüljenek a pénzzel.
  • Célszerű a pénz kezelésének és az áru kezelésének teljes szétválasztása. Nem megfelelő az a gyakorlat, hogy ez az egyszer használatos kesztyű folyamatos levételével, majd ismételt felhúzásával történik.
  • Nagyobb forgalmú helyen javasolt, hogy külön személy adja ki a terméket, míg más vegye el a pénzt.

Forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít