nnk emblema logo

nnk cim telefon

Az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló 201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) szabályozza az ivóvízminőség ellenőrzését, melynek értelmében a víziközmü-szolgáltatónak az illetékes népegészségügyi szerv által évente határozatban jóváhagyott vizsgálati program szerint kell ellenőrzéseket végeznie.

A Korm. rendelet előírásai alóli eltérés az ivóvízminőségi alapparaméterek esetében nem indokolt a járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel sem.

Ezen komponensek közé tartoznak a mikrobiológiai paraméterek, a fertőtlenítéssel összefüggő paraméterek, valamint - az ivóvízellátó rendszer sajátosságaitól függően - az arzén, bár, ammónium, nitrit és nitrát. Nem csökkenthető a vizsgálatok száma továbbá azon, fel nem sorolt komponensek esetében, amelyek az ivóvízbiztonsági-terv (a továbbiakban: VBT) alapján kockázatosak és így kiemelten kezelendők az adott ivóvízellátó rendszerben.

Javasoljuk továbbá azon paraméterek vizsgálatának fenntartását, melyek gyorsan jelzik az esetlegesen bekövetkező vízminőség-változásokat, ugyanakkor vizsgálatuk könnyen kivitelezhető (pl.: zavarosság, pH, fajlagos elektromos vezetőképesség).

Fenti megfontolások alapján nem csökkenthető a vizsgálatszám, illetve nem ütemezhető át a vizsgálat az alábbi paraméterek esetén:

 • Escherichia coli
 • Enterococcusok
 • Coliform baktériumok
 • Telepszám 22 °C
 • Szabad és kötött aktív klór (vagy maradék fertőtlenítőszer koncentrációja az alternatív fertőtlenítés alkalmazó rendszereknél)
 • Összes trihalo-metán (a klór alapú fertőtlenítőszert vagy törésponti klórozást alkalmazó rendszereknél)
 • Zavarosság
 • pH
 • Fajlagos elektromos vezetőképesség
 • Hőmérséklet
 • Szín, szag
 • Arzén (ahol arzénmentesítő technológiát alkalmaznak, vagy az elmúlt egy évben volt kifogás)
 • Bór (ahol bórmentesítő technológiát alkalmaznak, vagy az elmúlt egy évben volt kifogás)
 • Ammónium, nitrit (ahol a nyersvíz ammónium tartalma 0,2 mgll feletti, vagy nitrit kifogás fordult elő)
 • Nitrát (ahol a nyersvíz nitrát tartalma 40 mg/l feletti)
 • VBT alapján kiemelten kezelendő komponensek
 • Vas, mangán (csak abban az esetben, ha lakossági panaszokat okoz)

Tekintettel az ország egész területére kihirdetett járványügyi veszélyhelyzetre azonban, azon paraméterek esetében, amelyek vizsgálata elsősorban a hosszú távú változások nyomon követése szempontjából fontos, vagy amelyek nem jelentenek közvetlen kockázatot a fogyasztók egészségére, az ivóvíz-szolgáltatók átütemezhetik a mintavételek időpontját és módosíthatják a mintavétel helyét, továbbá estlegesen az átütemezéssel arányosan csökkenthetik az éves mintavételek számát.

A mintavételi helyek megválasztására vonatkozóan az NNK álláspontja szerint a fenti paraméterek közül az arzén, bár és nitrát esetén elfogadhatóak a vízmű hálózatba adási (kimenő) pontján vett minták.

A többi paraméter esetében azonban mindenképpen törekedni kell a fogyasztási ponton történő mintavételre. Amennyiben valamely mintavételi pont nem megközelíthető pl. az intézmény bezárása miatt, abban az esetben vagy más kijelölt mintavételi ponton, vagy más, nem kijelölt, de megközelíthető és az ivóvíz hálózatot, a vízminőséget reprezentáló ponton (pl. közkifolyó, más nyitva levő üzletek, intézmények) kell a mintavételt elvégezni.

Az adatszolgáltatási kötelezettségnek a veszélyhelyzet idején is eleget kell tenni. Tekintettel arra, hogy a csökkenő létszám az üzemeltetés szempontjából is kockázatot jelent, kiemelten fontos, hogy ivóvízminőségi kifogás esetén az azonnali jelentés az illetékes népegészségügyi hatóság felé megtörténjen.

A Kormány által kihirdetett veszélyhelyzetre és a népegészségügyi hatóságnál, illetve a víziközmü-szolgáltatónál fennálló kapacitás hiányra tekintettel, a megváltozott vizsgálati program jóváhagyásáról, illetve a kijelölt új vízmintavételi helyek jóváhagyásáról határozati döntés nem szükséges, a víziközmü-szolgáltatók azonban kötelesek a változásokat írásban jelezni az illetékes népegészségügyi szerv felé.

A rendszeres adatszolgáltatásban nehézséget okozhat, ha a mintavételek nem kijelölt mintavételi ponton történnek, melyek vonatkozásában az alábbi technikai megoldásokat javasolja az NNK:

 • Amennyiben a mintavétel nem az eredetileg tervezett, hanem egy másik, de kijelölt mintavételi ponton történik, akkor az adatszolgáltatásban nem lesz fennakadás (beleértve a vízmű kimenő pontot azon paraméterek esetén, ahol ez elfogadható).
 • Amennyiben nem kijelölt ponton történik a mintavétel és az adatszolgáltatást a víziközmü-szolgáltató xml feltöltéssel teljesíti, és nem ad meg mintavételi hely azonosítót, de kitölti a mintavételi hely címinformációt, akkor a Humán felhasználású vizek informatikai rendszere (a továbbiakban: HUMVI rendszer) automatikusan hozzárendel mintavételi hely azonosítót és a mintát befogadja.
 • Amennyiben nem kijelölt ponton történik a mintavétel és az adatszolgáltatást a víziközmü-szolgáltató kézi feltöltéssel teljesíti, nem fog tudni rendszeres mintaként olyan mintát berögzíteni, amely nem a HUMVI rendszer azonosítóval rendelkező mintavételi helyhez tartozik. Ez esetben rögzítsék a mintavételi helyet "Eseti"-ként, a mintavétel oka legyen "Tervezett" így a mintaszám összesítés számításakor a HUMVI rendszer a mintát a teljesülés szempontjából figyelembe fogja venni.

Technikai segítségért probléma esetén forduljanak a HUMVI Helpdeskhez (humvihelpdeskQoth.antsz.hu).

Elérhetőségek

Központi telefonszám: +36 1 476 1100

Titkárság e-mail címe: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Az intézet levelezési címe: 1437 Budapest, Pf. 777

Az intézet címe: 1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.

Vezetők elérhetőségei

SSL ClassC

Minden jog fenntartva © 2019, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat