Kisegítő
eszköztár

nnk emblema logo

nnk cim telefon

A Heves Megyei Kormányhivatal valamint a Budapest Főváros Kormányhivatala XI. Kerületi Hivatala Rapid Alert (gyorsriasztás) bejelentésben arról értesítette a Nemzeti Népegészségügyi Központot, hogy az alábbi – gyógyszernek nem minősülő – étrend-kiegészítő készítmények terápiás mennyiségben tartalmaznak szildenafil gyógyszer-hatóanyagot:

  1. RIDER-növényi kivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula férfiak részére

(gyártási szám: 70319; lejárati idő: 2022. 03.06.;  notifikációs szám: 15593/2015)

  1. Golden Bridge by XXL Powering növényi kivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula férfiak részére

(gyártási szám:100617; lejárati idő: 2019. 12. 31.; notifikációs szám: 15105/2014)

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet Gyógyszerkémiai és Technológiai Laboratóriuma által végzett laboratóriumi vizsgálata során megállapításra került, hogy a fenti készítmények terápiás mennyiségben tartalmaznak szildenafil gyógyszerhatóanyagot, melyet tartalmazó készítmény kiadása Magyarországon orvosi rendelvényhez kötött. Az étrend-kiegészítők az Európai Unió és a magyarországi szabályozás szerint is élelmiszernek minősülnek. Gyógyszer-hatóanyag kizárólag az engedélyezett, felügyelt körülmények között előállított gyógyszerekben engedhető meg, élelmiszerben történő felhasználása tilos és egészségkárosodást okozhat. Tekintettel arra, hogy a szintetikus gyógyszerhatóanyag a vizsgált készítmények csomagolásán valamint tájékoztatójában sincs feltüntetve az összetevők között ezért ezen étrend-kiegészítő készítmények engedély nélküli, illegális gyógyszernek tekinthetők, fogyasztásuk komoly egészségügyi kockázattal járhat, akár keringési, vagy idegrendszeri problémát okozva.

A népegészségügyi hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Megyei Kormányhivatalok által a készítmények további forgalmazása megtiltásra került, azonban a rendelkezésre álló információk alapján, a készítmények Magyarországon számos internetes oldalon elérhetőek voltak.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ felhívja a lakosság figyelmét, hogy a már megvásárolt fenti készítmények felhasználása kizárólag orvosi konzultációt követően javasolható. 

A lakosság egészségének védelme érdekében szükséges hatósági intézkedések mielőbbi megtétele céljából kérjük, hogy amennyiben a nevezett készítmények forgalmazását (akár interneten keresztüli értékesítését) észlelik, jelezzék az illetékes Fővárosi/Megyei Kormányhivatalok Népegészségügyi Főosztályai részére (elérhetőségekről a www.kormanyhivatalok.hu internetes oldalon tájékozódhat).

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a kifogásolt összetételű készítményről az Európai Unió tagállamaiban üzemelő gyorsvészjelző rendszeren (RASFF) keresztül gondoskodott a tagállamok tájékoztatásáról.  

SSL ClassC

Minden jog fenntartva © 2019, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat