nnk emblema logo

nnk cim telefon

„Ismételten kiírt pályázat az Országos Szakfelügyelői feladatok ellátására- Szakfelügyelői pályázat 2019/10” néven. Az egészségügyi szolgáltatók szakfelügyeletéről szóló 16/2019. (VII. 30.) EMMI rendelet (továbbiakban: EMMI rendelet) 3. § (1) bekezdése értelmében az egészségügyi szolgáltatókkal, szolgáltatásokkal összefüggésben a szakfelügyeletet az egészségügyért felelős minisztérium módszertani irányítása mellett az országos tisztifőorvos és a népegészségügyi feladatkörükben eljáró fővárosi és megyei kormányhivatalok, valamint a kormányhivatal népegészségügyi feladatkörében eljáró járási (fővárosi kerületi) hivatala a szakfelügyelők közreműködésével látják el. Az EMMI rendelet 4.§ (1) bekezdése szerint szakfelügyeleti tevékenységet az végezhet, akit az országos tisztifőorvos szakfelügyelői névjegyzékbe vesz szakterületének megnevezésével és illetékességi területének feltüntetésével.

A „Szakfelügyelői pályázat 2019/9” néven 2019. szeptember 3-án új pályázat került kiírásra az előzővel megegyező pályázati feltételekkel. A 2019.09.23. napján lezajlott „Szakfelügyelői pályázat 2019/9” pályázat elbírálása.

vaccinationsA bárányhimlő elleni kötelező védőoltás rendelkezésre áll, az oltási program szeptemberben elindult - közölte az országos tisztifőorvos kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

magyar higienikusok vandorgyules

A 2019. október 1-3. között Sarlóspusztán tartandó (számos színes szakmai, tudományos és társasági programot beépítő) MHT vándorgyűlésre történő jelentkezési határidő 2019. szeptember 22-ig meghosszabbításra került.

A 2018/2019. évi iskola-egészségügyi adatszolgáltatás a Nemzeti Népegészségügyi Központ koordinálásával történik. Az adatszolgáltatást „Az egyes személyazonosításra alkalmatlan ágazati (egészségügyi, szakmai) adatok körének meghatározására, gyűjtésére, feldolgozására vonatkozó részletes szabályokról szóló 76/2004. (VIII.19.) ESzCsM rendelet” szabályozza, amely az iskolát ellátó orvos és védőnő részére ír elő kötelezettséget a 1002/09 nyilvántartási számon meghatározott „Jelentés az iskola-egészségügyi munkáról” című adatgyűjtés keretében.

Rimóc szűrés 112

„Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” címen országos kampányt indít a Kormány a Nemzeti Népegészségügyi Központtal a hátrányos helyzetű településeken élők egészségéért. A program első állomásaként Rimócon ingyenes szűrővizsgálatokkal és a prevenciós szolgáltatásokkal várják a lakosságot a szűrőbuszokon.

A Heves Megyei Kormányhivatal valamint a Budapest Főváros Kormányhivatala XI. Kerületi Hivatala Rapid Alert (gyorsriasztás) bejelentésben arról értesítette a Nemzeti Népegészségügyi Központot, hogy az alábbi – gyógyszernek nem minősülő – étrend-kiegészítő készítmények terápiás mennyiségben tartalmaznak szildenafil gyógyszer-hatóanyagot:

  1. RIDER-növényi kivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula férfiak részére

(gyártási szám: 70319; lejárati idő: 2022. 03.06.;  notifikációs szám: 15593/2015)

  1. Golden Bridge by XXL Powering növényi kivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula férfiak részére

(gyártási szám:100617; lejárati idő: 2019. 12. 31.; notifikációs szám: 15105/2014)

mereg por

A mosószóda lúgos kémhatású anyag, amely a bőrre, nyálkahártyára kerülve felmaródást okoz. Lenyelése esetén égő érzés jelentkezik a szájüregben, a garatban, a gyomorban, és nyálzás, erős hasi fájdalom, sípoló légzés léphet fel.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ kéri mindazokat, akik fogyasztottak a tévedésből árusított mosószódából, feltétlenül forduljanak orvoshoz. Az ügyben a Fővárosi Kormányhivatal is vizsgálatot indított.

A mosószódát a XIII. kerületi Ligeti Boltban árusították (Katona József utca 11. sz.), ahol zömmel csomagolásmentes élelmiszereket árulnak.

ragcsalo stop

meregfiola

Az MMS (Miracle Mineral Solution vagy Master Mineral Supplement) az interneten keresztül árusított készítmény, amelyet súlyos megbetegedésekre (HIV, autizmus, rák stb.) javasolnak mind felnőttek, mind gyermekek számára. A terméket ajánlás szerint 28%-os nátrium-klorit és citromsav összeöntésével kell aktiválni, melynek során klór-dioxid keletkezik.

homero hoseg

Az országos tisztifőorvos – az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását – 2019. június 12. (szerda) 0:00 órától 2019. június 16. (vasárnap) 24:00 óráig a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást ad ki.

bankkartya

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) lehetőséget nyújt az ügyfeleinek arra, hogy elektronikus ügyintézés során az intézettel szemben fennálló fizetési kötelezettségeiket az eddigi fizetési módok megtartása mellett – akár otthonról – bankkártyás fizetéssel is teljesíthessék.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ munkájával, szervezeti felépítésével, valamint a magyarországi közegészségügy eddigi eredményeivel ismerkedett meg a vietnámi Bac Ninh tartományból érkezett 7 tagú delegáció Ms. Giang infektológus vezetésével.

sotermeles

Az Oslóban megrendezett MeetEat konferencia egyik nagy port felkavart előadása a dohányzásnál súlyosabb kardiovaszkuláris rizikónak ítélte az élelmiszeripari termékek emelt sótartalmát.

konyhaso

Az European Society of Cardiology kongresszusán az egyik legnagyobb vita a konyhasófogyasztás és a szív-ér rendszeri halálozás kérdésében alakult ki. A PURE tanulmány 17 ország lakóinak konyhasó fogyasztási, vérnyomás- és kardiovaszkuláris halálozási adataiból állapította meg, hogy a sok só emeli a vérnyomást, de az igen kevés só is növeli a szív-ér rendszeri halálozást.

vernyomasmeres

Az NNK által üzemeltetett általános vérnyomásmérő buszok az alábbi helyeken és időpontokban lesznek elérhetők:

Megjelent a 2018. évi statisztikai jelentés az emberi mérgezési esetekről
2019. április 16.

Hat százalékkal nőtt a bejelentett mérgezések száma 2018-ban a megelőző évhez képest, a halálos kimenetelű esetek aránya azonban csökkent. Továbbra sem változott, hogy a véletlen balesetek egy jelentős részében kisgyermek a mérgezés elszenvedője. Az összesítést az Nemzeti Népegészségügyi Központ Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálata készíti el minden évben az egészségügyi ellátásra szoruló és bejelentett mérgezési esetek feldolgozásával.

kutya homerovel

Hazánkban a magas átoltottság miatt a kanyaró járványos terjedésének kicsi az esélye, a lakosság jelentős része rendelkezik kanyaró elleni védelemmel.

Az elmúlt napokban megjelent a „nyárfaszösz” a levegőben, mely a fa magjának szél által történő szállítását elősegítő repítőszőr. A közhiedelemmel ellentétben a repítőszőr nem allergén. Ebben az időszakban az allergiás tüneteket elsősorban a most virágzó tavaszi fák pollenszemei válthatják ki, közülük is legfőképpen a nyír és a platán.

nyarfa

A 78/2008. (IV. 3.) Korm. rendelet és a 2006/7/EK Irányelv alapján a 2015-2018. évekre vonatkozó minősítések.

Melléklet(ek):
Download this file (termeszetes_furdovizek_2018.pdf)termeszetes_furdovizek_2018.pdf[ ][ ]

image001

Több mint hetven dolgozónk nyújtotta karját a véradáson, hogy bajba jutott embertársain segíthessen.

Folyamatosan érkeztek a munkatársak a Nemzeti Népegészségügyi Központ nagy előadótermébe, hogy részt vegyenek az április 3-i véradáson. Minden szervezeti egység reagált a közzétett felhívásra; ki fehér köpenyben, ki öltönyben, kosztümben, vagy egyszerűbb kényelmes öltözékben jelent meg a teremben, kezében a szükséges okmányokkal. Mert bárhol dolgozzunk is az NNK rendkívül széles tevékenységi körén belül, egy dolog mindnyájunkban közös: azért vagyunk, hogy segítsünk – munkával, donációval, vagy ahogyan arra másoknak szüksége van.

Jelenleg 7-8 allergén fa virágzik egyszerre, és az elmúlt napokban már megjelent a levegőben a nyír virágpora, többnyire alacsony, illetve helyenként már tüneteket okozó (közepes) koncentrációban. Az elkövetkező napokban várhatóan fokozatosan emelkedni fog a nyír pollenkoncentrációja és egyre többfelé érheti el a tüneteket okozó szintet. A hét végére pedig már országszerte intenzív pollenszórásra lehet számítani.

SSL ClassC

     Minden jog fenntartva © 2019, Nemzeti Népegészségügyi Központ